keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuoden ekat treenit

Tänään oli hallilla tarjolla kuuntelutreenirata. Tässä epätoivoinen yritys ikuistaa se:Rata alkoi oranssilta pallerolta, jonka kohdalla oli ämpäri. Ohjaajan tuli pysytellä koko ajan ämpärin luona. Ämpäriltä koira lähetettiin kiertämään tuoli, joka oli siis vihreän palleron kohdalla. Koira pysäytettiin tuolin taakse, kuten merkille ja lähetettiin siitä putkeen. Putkesta koira kutsuttiin luokse ja pysäytettiin seisomaan tai makaamaan siniselle viivalle. Siitä koira kutsuttiin sivulle ja lähetettiin hyppynoutoon (kuvassa liila viiva esittää estettä). Vaaleanpunainen pallero on noudettava esine. Esineeksi sai valita crocksin, silmälasikotelon tai pesusienen tapaisen esineen. Pari koiraa teki noudon tunnarina. Koira siis tuli esineen kanssa ohjaajan luo ja lähettiin siitä esine suussa putkeen. Tämän jälkeen sai palkata. Treenin idea oli, että radan aikana koiraa palkataan vain laumavietillä eli suullisesti. Koiraa sai käskyttää ihan vapaasti ja millä tahansa käskyillä. Koira joutuu kuuntelemaan ohjaaja, koska harjoitus on sille uusi, eikä se voi tietää, mitä sen tulee seuraaaksi tehdä. Kaikki koirat tuntuivat tykkäävän harjoituksesta kovasti.

Noelin ensimmäinen rata:
Muistaakseni Noel lähti kiertämään helposti. Tosin äänihuulet aukesi jo tässä vaiheessa. Noelia on alkanut selvästi ärsyttää, jos se ei ihan varmasti tiedä, mitä pitää tehdä ja se alkaa haukkua (ja kerätä kierroksia). Noel pysähtyi merkille hyvin, mutta ei meinannut sitten millään tajuta putkeen menoa. Se kääntyi aina vaan katsomaan minua, eikä tuntunut näkevän koko putkea. Monen yrityksen jälkeen se kuitenkin löysi putkeen ja tuli sieltä innoissaan minua kohti. Tästä pysäytys seisomaan ja pysähtyi muuten hienosti, juuri viivalle. Harmitti vähän, kun ei voinut palkata hienosta stopista. Tästä sivulle ja hypylle. Noel ei meinannut löytää hypylle ja sitä otti taas kovasti päähän. Se haukkui ja säntäili sinne tänne. Lopulta hyppy löytyi ja Noel nosti sille valitsemani pesusienen. Muistaakseni se tuli hypyn kautta takaisin, mutta pudottin esineen sen jälkeen. Käskin todella monta kertaa noutamaan ja esine tuli aina metrin kerrallaan, kunnes se tippui maahan :D Lopulta Noel oli sivulla asti esine suussaan ja sain sen lähetettyä putkeen. Putkesta Noel tuli esine suussa ja palkkasin sen reikäpallolla. Noel jopa vaihtoi esineen palloon "jes":stä.

Ja uudestaan:
Noel lähti hyvin merkille ja pysähtyi sinne. Nyt se tajusi heti mennä myös putkeen. Vauhti oli kova, sillä näin, että se tuli putkesta ihan seinää pitkin. Nyt pysäytin sen maahan, vaikka eihän se sitä vielä kunnolla osaa, mutten halunnut tehdä toista stoppia peräjälkeen ilman palkkaa. Maahanmeno valui jonkin verran. Tästä sivulle ja hyppyä etsimään. Hypyn löytäminen oli ihan yhtä vaikeaa kuin ensimmäiselläkin kerralla. Lopulta se löytyi, samoin noudettava esine. Nyt Noel ainakin kiersi paluuhypyn, mutten puuttunut siihen mitenkään. Nyt esine tuli perille asti vähän vähemmillä pudotteluilla ja putkeen meno sujui taas. Palkkasin Noelin taas reikäpallolla, mutta tällä kertaa se päätti, että se pesusieni on kivempi, eikä vaihtanut sitä palloon. Leikitin sitten vähän sillä sienellä ja hain itse pallon...

Rata oli tosi kiva ja Noelkin tykkäsi kovasti. Radan ulkopuolella sitä vähän ahdisti, kun oli muita koiria ja tilanne oli vähän tavallisuudesta poikkeava. Yritin ottaa vähän seuraamista, mutta eihän siitä mitään tullut. Noel vilkuili ympärilleen, eikä reagoinut huomautuksiin, joten annoin olla.

3 kommenttia:

 1. Kuuntelutreenit ovat todella kivoja :) Meilläkin tänään sellaista luvassa. :)

  VastaaPoista
 2. Tää on kyllä tosi kiva, itse kutsun sitä nimellä tokoleikki. Haastetta saa ruokakupeilla yms. herkkuhäiriöillä. Agilitya en itse tykkää yhdistää juuri noiden kierrosten keruun vuoksi, mutta tätähän pystyy kyllä hyvin soveltamaan eri koirien tarpeisiin ja joillekin ne agilityesteet ovat juuri se puuttuva palanen, jolla koiran motivaatio saadaan nostettua.

  PS, voitko poistaa kommentoinnista tuon kirjain/numerotarkistuksen. Todella rassaava ;)

  VastaaPoista
 3. Noelin kierrosten nousu ei oikeastaan johtunut putkista. Noelhan on siinä(kin) omituinen eläin, ettei se oikein nouse agilitystä. Ainut asia, mikä sen saa tuollaisille kierroksille treeneissä, on sen lähettäminen kiertämään jotakin. Kiertämistä on tehty paljon luoksetulon stoppien takia ja siitä on tullut ihan Noelin lemppari leikki. Jäin kyllä miettimään taas, että onko meillä oikeasti ongelma haukkumisen kanssa. Noel on kuitenkin yleensä treeneissä niin varovainen ja helposti ahdistuva tapaus, että on ihan positiivista, että se joskus innostuu noin. Kokeessa se tuskin nousee tuollaisille kierroksille, vaikka mitä tekisin. (Tai jos nousisi, se olisi kyllä melkoinen työvoitto ;))

  Mutta tämä siis vaan pohdintaa Noelista. Toisenlaisen koiran kanssa tilanne voi olla ihan toinen...

  PS. Kommenttien numerotarkistus on nyt poistettu.

  VastaaPoista