maanantai 12. tammikuuta 2015

Harrastuskoiran hinta

Silloin kun Noel tuli minulle, ajattelin laittaa sen kaikki kulut ylös ensimmäisen vuoden ajalta, mutta innostus loppui sitten kesken melko äkkiä (ja ehkä hyvä niin :D). Viime vuoden alussa kuitenkin päätin, että nyt merkitsen kaikki kulut vuoden ajan ylös ja myös pysyin päätöksessäni. Jaoin kulut tiettyhin osa-alueisiin ja tässä ne nyt tulevat:


Suurin kuluerä oli treenimaksut, yhteensä 629,50 €. Tähän sisältyy normaalit viikkotreenit sekä käydyt agility- ja tokovalmennukset. Tämä summa ei oikeastaan mitenkään yllättänyt. Tiesin koko ajan, että treenimaksut on suurin Noelin kuluerä.

Noelin hieronta- ja osteopatia käynnit maksoivat vuoden aikana 380 €. Tämä on se lisähinta, mikä tulee harrastusten myötä.

Kolmanneksi suurin menoerä oli tarvikkeet, joille tuli vuoden aikana hintaa yhteensä 309,34 €. Tämä summa oli yllättävän suuri ja olen hieman pettynyt itseeni, että tavaraa tuli ostettua näinkin paljon. Noelilla kuitenkin pääasiassa on kaikki tarvittavat tarvikkeet, ettei se niitä tarvitse lisää. Tosin puolusttukseksi täytyy sanoa, että tämä pitää kyllä sisällään osittain myös sellaista, mikä ei vaan sopinut muihin osa-alueisiin.

Vasta neljänneksi suurimpana summana tulee perusruoka, jota ostin vuoden aikana yhteensä 258,82 eurolla (aika monta säkkiä onnistuin löytämään tarjouksesta, vaikka Noel söikin koko vuoden samaa ruokaa). Noel söi Robur Mini Maintenancea (27/17). Ostin ruokaa 11 säkkiä vuoden aikana á 4,5 kg, joista kaksi on vielä avaamattomia (tarjouksesta :D).  Vuodessa ruokaa siis meni n. 40 kg (9 x 4,5) :O Ja siitä huolimatta Noel sai vasta rokotuksilla käydessään elliltä kehuja hoikasta olemuksestaan :)

Noelin vakuutus oli 164,20 € LähiTapiolassa. Mölli- ja kisamaksut olivat yhteensä 138,00 €. Eläinlääkärikuluja kertyi ainoastaan rokotuskäynnistä, joka maksoi 57,40 €. Herkkuja kirjasin 39,55 €.

Yhteensä: 1967,81 €
Keskimäärin 164 €/kk

Sitten päästään niihin puuttuviin kuluihin. Ensinnäkin Noelin treeninameihin ei todellakaan riitä tuo 40 €. Enimmäkseen tein Noelin treeninamit itse tai ostin päivittäistavarakaupasta nakkeja ym. Näitä kuluja en kuitenkaan laittanut ylös, sillä niiden laskeminen olisi ollut todella hankalaa. Jos leivoin itse namit, niin olisi periaatteessa pitänyt laskea hinta esimerkiksi kahdelle kananmunalle, loraukselle öljyä jne. Ostetuista nakkipaketeista tuli myös yleensä syötyä osa itse ja vain osa meni Noelille.

Toinen puuttuva menoerä, joka olisi luultavasti ollut kohtalaisen suuri, on bensakulut. Noelin kulujahan ne kaikki hallille ja kisoihin ajot periaatteessa ovat, eihän niitä matkoja tulisi muuten ajettua. Olisi kuitenkin ollut erittäin hankalaa laskea, miten paljon sitä bensaa oikein kuluu Noelin takia ajettuihin matkoihin ja miten paljon muihin matkoihin, joten jätin sen suosiolla pois laskuista.

Kyllähän tuo summa aika suurelle tuntuu, mutta koska haluan Noelin kanssa harrastaa, niin ei mua sinänsä harmita. Löytyy sitä paljon kalliimpiakin harrastuksia kuin koiraharrastus. Monella koiraharrastajallakin on sitä paitsi varmasti paljon suuremmatkin harrastuskulut. Etelä-Suomessa jo normaalit viikkotreenit on paljon kalliimpia ja monet käy huomattavasti useammin ulkopuolisten valmennuksissa kuin me. Me myös kisattiin viime vuonna tosi vähän. Pidän itseäni melko säästäväisenä ihmisenä ja olen aika tarkka siitä, mihin rahani pistän. Noel on sitten se mun heikkokohta, jonka kohdalla en ole ihan yhtä tarkka :P

Tästä laskelmasta voisi tehdä johtopäätöksen, että sheltin kokoisen koiran pito kotikoirana (olettaen, että se pysyy terveenä) ei kyllä loppujen lopuksi paljoa maksa. Tarvikkeistakin kun moni liittyi harrastuksiin.

Niin paljon en tästä laskelmasta saanut irti, että jaksaisin samaa vaivaa nähdä uudestaan, mutta tulipahan tehtyä :D

Onkos muut tehneet samanlaisia laskelmia ja jos ovat, niin paljonko oli loppusumma?

9 kommenttia:

 1. Mä en viime vuonna enää uskaltanut laskea Netan kuluja :D Vuosina 2012 ja 2013 laskin kaikki jäsenmaksuista herkkuihin, mutta nyt ei vaan jaksanut. Ruokia en tuolloin tosin laskenut kun olisi ollut vähän vaikea laskea, paljonko yhden koiran ruokaan menee, kun noita on talossa yhteensä kolme kuitenkin. Veikkaan kuitenkin että varmasti meni yli tonnin verran rahaa viime vuonna Nettaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kaikkia kuluja ei ole ihan helppo kohdistaa juuri tiettyyn koiraan. Itse jätin laskuista pois sellaiset koiraharrastuksen kulut, jotka ei ole suoraan kohdennettavissa Noeliin, kuten vaikka skl:n ja shelttiyhdistyksen jäsenmaksut. Samoin käymäni koira-aiheiset luennot, missä Noel ei ole ollut mukana. Vaikka onhan ne tietysti osa koiraharrastusta, jota ei olisi ilman koiraa :D Paljonko sulla tuli kuluja, silloin kuin laskit? :)

   Poista
  2. Vuosi 2013: 1358,39 € € (koska en jaksa selittää laitan vaan linkin postaukseen )
   Ja 2012: n. 1122,10 € ( Postaus)

   Yllättävän helposti tuohon menee rahaa, pienistä määristä kertyy isompi summa vaikkei se siltä tunnukaan aina :D

   Poista
 2. Mä lopetin kolmen ja puolen tonnin kohdalla, eikä siinä summassa ollut edes ruokia, nameja ja bensoja viikkotreeneihin kun ne kaikki oli takautuvasti niin vaikea laskea. Bensat kauemmas kokeisiin ja päivän koulutuksiin/luonnetestiin/ym oli laskettu ja niistähän hyvin iso osa tuli, välisumma oli 1125 euroa ja 5390 kilometriä joka km-korvauksella siis sai loppusumman sinne kolmeen ja puoleen tonniin. Tietysti voidaan heittää päälle vielä auton vakuutukset, huollot ym koska mulla hyvin luultavasti ei olisi autoa jos ei olisi koiriakaan, mutta mieluummin jätän laskematta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin voisin laskea mun tänä vuonna käymäni autokoulun oikeastaan Noelin kuluihin. Ei mulla olisi ollut tarvetta ajokortille ilman Noelia :D

   Poista
 3. Ihanaa ku joku on tehny tällasia laskelmia! Mä alotin nyt tammikuun alusta tekemään laskelmia, saas nähä kui kauan muistan laskeskella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä laskelmien tekoon :D Välillä mulla oli aika kasa kuitteja pöydällä, kun en vaan jaksanut laittaa summia ylös, mutta sitten aina kerralla laittelin vähän enemmän :D

   Poista
 4. En ole ikinä edes ajatellut laskemista omalla kohdalla. Luultavasti tulisi vaan paha mieli. :D Mut en mä kyllä ole sellainen, et ostaisin hirveesti kaikkea turhaa (esim. 162829 pantaa ja lelua). Mut kuten sanoit, on niitä kalliimpiakin harrastuksia olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin koitan välttää kaikkea turhaa. Tuo tarvikkeet-osia koostuu pitkälti monista pikkuostoksista. Mun tulee liian helposti ostettua sellaisia pieniä juttuja, kun ajattelee, että eihän tämä nyt ole kuin vitosen jne. Mutta sitten kun niitä vitosia pikku hiljaa kertyy :D Kalliimmissa ostoksissa olen kyllä tarkka.

   Poista