lauantai 3. tammikuuta 2015

Vuoden ekat treenit

Torstaina vaan olla möllötettiin raskaan keskiviikon jälkeen. Keskiviikko ei ollut raskas rakettien takia, vaan pitkän lenkin ja treenien. Noel ei onneksi tänäkään vuonna pelännyt raketteja, mikä on suoranainen ihme ottaen huomioon sen muut ominaisuudet. Keskiviikkona ensin lenkkeiltiin ja välissä vähän treenailtiinkin neljä tuntia ja siihen perään käytiin vielä hallilla tekemässä häiriötreenit. Hieman alkoi jo Noelin tassuja painaa hallilla, eikä se enää jaksanut oikein keskittyä, vaan teki vähän mitä sattuu.

 

 Eilen aloitettiin sitten vuoden treenit agilityllä. En enää edes muista milloin on viimeksi aksattu, joskus ennen joulua ohjatuissa treeneissä. Koska tiistaina ollaan menossa mölleihin, en enää maanantaina mene treeneihin, vaan viimeistely treenit tehtiin eilen. Olin hurja ja ilmoitin Noelin kolmelle radalla ihan vaan testatakseni jaksaako se kolme rataa putkeen. Eka rata on putkihyppyrata, jonka ajattelin olevan kiva ja helppo aloitus, missä ei ole kovin suurta riskiä mennä pieleen ja Noelille jää hyvä mieli (ja ehkä mullekin :D). Toinen rata on 1lk:n tasoinen ja kolmas 2-3lk. Jälkimmäisillä radoilla saattaa olla keinu ja kovasti haluaisin mennä sitä testaamaan, mutta katson vähän tilanteen mukaan, miten teen.

 
Eilisissä treeneissä Noel oli ihan tosi kivan tuntuinen. Sillä oli intoa ja vauhtia hirmuisesti pienen tauon jälkeen, mutta silti se oli tosi hyvin hanskassa. En muista milloin se olisi viimeksi tullut yhtä hyvin ohjauksiin, kun sillä on ollut viime aikoina treeneissä pientä jääräpäisyyttä. (Itse vaan myhäilen, että aikun kiva, kun se uskaltaa tehdä omia ratkaisuja ja kouluttaja varmaan repii samaan aikaan hiuksia päästään, kun Noel ottaa asenteen "minä tiedän paremmin"). Nyt joka tapauksessa kävi jopa pari kertaa niin, että otin sitä niin voimakkaasti haltuun, että tuli esteestä ohi, siis teki juuri niin kuin pitääkin, tuli ohjaukseen. Noel ei käynyt kertaakaan tekemässä yhtään ylimääräistä estettä. Kerran tehtiin keinu. Noel tuli aika vauhdilla keinulle, enkä ollut ihan varma tajusiko se, mitä oli tekemässä, joten jarrutin sitä tosi voimakkaasti. Keinu suoritettiin kuitenkin kunnialla loppuun, Noel jatkoi hyvin rataa sen jälkeen ja leikki kunnolla, kun palkkasin. Ajattelin, että meni tosi hyvin. Se teki myös puomia keinun jälkeen ihan ongelmitta normaalilla vauhdilla. Noh, sitten päätin tehdä keinun vielä toisen kerran ja jatkaa sen jälkeen hypylle, kun nyt on aina jatkettu putkeen. Not a good idea... Noel kielsi keinun kaksi kertaa, mikä on hyvin harvinaista. Kun otettiin rauhassa se meni keinulle, mutta teki sen tosi hitaasti. Sitten jotenkin itse jäädyin, enkä osannut jatkaa rataa, vaan palkkasin sen namilla alastulolle. Noel oli vähän ahdistuneen oloinen keinun jälkeen, mutta ei kuitenkaan väistellyt keinua tai lähtenyt karkuun. Teki edelleen puomia ja muuta rataa ok:sti. Jonkun verran se siis varmaan kuitenkin säikähti sitä ensimmäistä toistoa, kun jouduin sitä hidastamaan, se ei edelleenkään erota varmuudella keinua ja puomia, mutta hienoa oli se, että se pystyi jatkamaan rataa täysillä ja palkkaantui lelusta hyvin.

 
Näillä pohjilla siis mölleihin. En tiedä yhtään, mitä odottaa ja uskalletaanko ehdä keinua. Joskushan se olisi pakko kokeilla ja ottaa riski, että menee pieleen. Aina vaan haluaisin Noelille pelkkiä hyviä kokemuksia, enkä sellaista että se kisatilanteessa säikähtää ja saa siitä traumoja. Joka tapauksessa eka radalla on vain hyppyjä ja putkia, joten mitään vahinkoja ei pitäisi voida käydä, luultavasti Noel saa painattaa siellä hyvää suoraa. Entä jos molemmilla kisaavien radoilla on keinu? Jos Noel menee ekan radan keinun hyvin, mutta kieltää toisella radalla... Jos se ei vaan kestä keinua kahta kertaa peräkkäin. Tosin onhan siinä väliä, kun odotettavissa on isot luokat. Jos Noel menee keinun hyvin, jatkanko radan loppuun vai vaan muutaman esteen ja palkkaan. Kun en tiedä sitäkään, palkkautuuko se siinä tilanteessa mistään lelusta... Niin paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia, mutta sittenhän sen näkee. Toisaalta olen vähän koittanut agilityn suhteen muuttaa asennettani ja olla jatkuvasti pelkäämättä niitä mahdollisia traumoja. Ei me ikinä edetä mihinkään, jos ei oteta pieniä riskejä. Jos jostain syystä niitä traumoja tulee, niin sitten on ainakin yritetty.


Tänään oli sitten vuoden toiset treenit tokon parissa. Treenattiin kehään menoja. Noel oli, kuten tavallista, omissa maailmoissaan, eikä oikein pitänyt kontaktia. Treenin aikana se aina parantaa, mutta treenin aluksi kontaktin pito on huonoa. Tämä on erityisen hankalaa kokeita ajatellen, kun ei siellä kokeessa oikein ehdi treenata alkuun, vaan pitäisi onnistua ensiyrittämällä... Sitten treenattiin luoksetulon aloitusta. Tämä siksi, että Noel on kehitellyt itselleen ahdistuksen nurkkaa kohtaan, josta luoksetulo aina alkaa. Noh, tämäkin oli kuten aina, että se katselee sieltä nurkasta ovea kohti, kun sieltä voi vaikka mörkö astella sisään. Sitten tehtiin jättö siten, että kutsuin kun katsoo perääni. Hyvinhän se sieltä lähti tulemaan, mutta päätti sitten varastaa etäpalkalle kesken matkan... Tästä opiksi ottaneeni ajattelin jatkossa panostaa siihen, että etäpalkalle mennään vain hallitusti seuraten, eikä rynnätä kesken liikkeitten, vaikka miten hyvin menisikin. Pitää myös enemmän palkata kädestä ja taskussa olevan palkan pitää olla saman arvoista kuin etäpalkan. Nyt sillä oli ilmiselvästi vähän liian hyvät palkat odottamassa, kun keskittyminen häiriintyi.

Toisella kierroksella ohjattua. Merkki oli tosi hyvä ja onnistui liikkuroitunakin. Suunnat oli taas alkuun hukassa. Se ehtii aina ennen käskyä merkata väärän ja sitten sen mieltä ei enää muuteta käskyllä. Liikkurin viedessä kapuloita, se ei voi katsoa, kun eihän nyt vieraita ihmisiä, hyvät hyssykät sentään, vaan voi katsoa. Positiivista oli, että se pysähtyi hyvin, kun oli menossa väärälle kapulalle, eikä siis ehtinyt kertaakaan noutaa väärää. Muutaman toiston jälkeen alkoi onnistua ja Noel alkoi kuunnella. Odottelu liikkurin viedessä kapuloita oli kuitenkin Noelista vähän mälsää ja se vinkui odotellessa...

Koska "merikalaa pinaattikastikkeessa" oli vielä jäljellä, ketjutettiin loppuun hyppynouto, tunnari ja kaukot. Noel vilkuili koko ajan palkkaansa ja joka jessauksella se oli menossa etäpalkalle... ei hyvä alkuunkaan. Joka tapauksessa noudot oli ihan hyvät ja kaukoissakin vain yksi väärä vaihto. Noel ei ole ollut viime aikoina oikein kuulolla kaukoissa(kaan) ja vähän arpoo vaihtoja. Sinänsä vaihdot on teknisesti edelleen hyviä, mutta kun se tekee eri vaihdon, mitä käsken... Teki seisomisesti maahan menon istumisen sijaan ja tämä on juuri se yleisin virhe. Kävin korjaamassa sen käsin istumaan. Nousi ylös, kun menin luokse, mutta siitä huolimatta laitoin sen rauhallisesti istumaan. Palautui hyvin ja pystyi jatkamaan loput vaihdot puhtaasti. En oikein muutakaan enää keksi, kun selvästi pelkkä suullinen palaute ei saa sitä kuuntelemaan. Koska se todella inhoaa tätä, mutta ei kuitenkaan paineistu liiaksi, toivon tämän auttavan nopeasti. Jos tulosta ei ala syntyä, niin tiedän, etten voi kovin kauaa tätä metodia jatkaa tai Noel alkaa paineistua kaukoista. Lopuksi Noel pääsi etäpalkalle -hallitusti seuraamalla.


Kuvat on joulun ja uuden vuoden välistä, kun vielä oli lunta ja pakkasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti