keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Katsaus EVL:ään

 
Niinhän siinä sitten kävi, että ilmoitin Noelin EVL:ään oman seuran seuraavaan kokeeseen. Ilman tulevaa sääntömuutosta olisin varmasti malttanut odottaa vielä pitempään, mutta mennään nyt katsomaan. Tuomari on tiedetysti todella tiukka, joten odotukset ei ihan hirveän korkealla ole. Totta kai kokeeseen mennessä minulla on aina tavoitteena 1-tulos, mutta olen kyllä tyytyväinen tasaiseen ja hyvällä asenteella läpi vedettyyn kokeeseen, vaikkei se 1-tulokseen riittäisikään.
 
Noelin karvat meni pesun yhteydessä viemäristä alas...
Aion nyt käydä kaikki EVL-liikkeet läpi, mikä niitten tilanne on tällä hetkellä. Lopusta löytyy video, mutta kommentit ei suoraan peilaa videoon, vaan siihen, miten liikkeet yleensä sujuu.

Paikalla istuminen: Tätä on tehty jo suhteellisen paljon ja Noel kyllä treeneissä pysyy istuma-asennossa. Jonkin verran tietysti tässäkin voi olla levottomuutta ja haistelua, mutta yleisesti ottaen Noel on nykyään hirmu paljon rauhallisempi paikallaoloissa kuin aiemmin. Palatessa teputtelee etusassuja, mihin pitäisi alkaa puuttua.

Paikalla makaaminen: Tätä on tehty vaikka miten pitkään yksitellen käskytettynä, mutta nyt ihan viime aikoina Noel on alkanut ennakoida maahanmenoa muiden käskyistä. Tätä pitää nyt muutama kerta tehotreenata ennen koetta, uskon sen kyllä hoituvan sillä. Muuten Noel makaa nykyään tosi paljon rauhallisemmin kuin aiemmin. Kyllä se toki hyvin herkästi reagoi kaikkeen kääntelemällä päätään, mutta sellainen turha vilkuilu on jäänyt pois. Noelilla on edelleen treeneissä lähes aina apunamit, joten varmuuttahan siitä ei ole, minkä verran se tulee haistelemaan ilman niitä.Seuraaminen: Meidän murheen kryyni. Jännittää tosi paljon, mitä tästä EVL:ssä sanotaan. Tuntuu, että aina on saatu säälipisteitä, kun on pieni ja söpö koira. Seuraaminen on kyllä koko ajan parantunut, mutta oikealla käännökset pissii edelleen. Juoksussa ne on ihan painajaismaisia. Pahinta mitä kokeessa voisi eteen tulla, olisi juoksusta käännös oikeaan ja liike seis... Täyskäännöstä oikeaan on myös treenailtu, sillä Noel ei ihan pysy mukana täyskäännöksessä vasempaan juoksussa ja se on itsellekin tosi vaikea. Koitetaan näitä nyt treenailla, mutta tuurista se kokeessa on kiinni, miten ne sujuu. Hitaassa käynnissä onnistuu parhaiten kaikki käännökset. Positiivisena asiana voisi sanoa, että Noelin jaksaminen seuruussa on parantunut huomattavasti, mutta saa nähdä miten pitkään se kokeessa jaksaa. Toivottavasti ei olisi mitään maratonin pituista kaaviota.

Zeta: Tämänkin liikkeen suurin haaste on seuraaminen. Kun tähän alle on tehty kilometrin pituinen seuraamiskaavio, ei Noelia enää pahemmin kiinnosta seurata. Lisäksi se tietää, että zetassa se seuraaminen ei ole se tärkein pointti ja tuntuu luistavan silläkin siitä. Oikealla käännös... en sano siitä mitään. Itse asennot on tähän mennessä sujuneet loistavasti. Noel erottelee ne hyvin, eikä tee virheitä. Tosin asennot, eiryisesti seisominen, saattaa varsinkin ensimmäisellä suoralla olla vinoja, kun Noel saattaa alussa aueta seuraamisessa ja jää sitten siihen rintamasuuntaan, mikä sillä seuratessa oli.


Luoksetulo: Niin paljon kuin tämän liikkeen kanssa on taisteltu, alkaa lopultakin tuntua, että se alkaa olla kasassa. (Videolla seisominen vähän huono). Ei se mikään kympin liike tule koskaan olemaan, mutta nykyään voin jo luottaa siihen, että Noel pysähtyy. Toisinaan stopit on tosi hienoja, välillä vähän valuu, mutta ei enää metritolkulla. Nyt pitäisi uskaltaa tehdä kokonaisena liikkeenä, koska Noelilla on hyvin suuri odotus palkasta stopin jälkeen ja se voi liikkurin käskystä sinkaista takapalkalle... Maahanmeno on myös huonompi stopin jälkeen kuin pelkästään tehtynä eli ketjutusta peliin nyt.

Ruutu: Ruudun merkki on selvästi parempi kuin ohjatun. Vauhti on hyvä ja enimmäkseen tekee loppuun asti, eikä jää vajaaksi. Ruutuun löytää hyvin, mutta välillä jää etureunaan, mikä on ihan oma mokani. Aina, jos koitan pysäyttää sen, niin pysäytän liian aikaisin. Nyt en kyllä enää ennnen koetta pysäyttele, vaan annan itse hakea paikan. Loppu on ollut ihan ok.


Ohjattu nouto: Se merkki... Se on Noelin mielestä siinä ihan vaan pienten shelttien kiusana, esteenä päästä noutamaan. Ohjatun merkki on aina ensimmäisellä toistolla hidas ja jää vajaaksi. Jos merkkiä koittaa korjata toistamalla käskyn, Noel lähtee sinkoamaan kapuloilla, ei siis kuuntele. Stoppaus on parantunut huomattavasti ja saan sen stopattua, jos lähtee väärälle kapulalle/koittaa karata kapuloille. Merkki parantuu aina toistojen myötä, kun palkkaan sen monta kertaa, mutta aluksi on aina huono. Suunnat on melko hyvin hallussa, mutta oikea on selvästi heikompi kuin vasen. Vasen onnistuu aina, mutta oikeassa välillä mokailee. Suuntia ei voi tehdä peräkkäin siten, että aloittaa vasemmalla, koska Noel jää siihen kiinni, eikä pysty enää vaihtamaan oikeaan. Oikeakin kuitenkin yleensä onnistuu, jos aloittaa sillä. Nyt siis ennen koetta teen vain yhtä suuntaa kerrallaan. Ja paljon merkkiä...

Metallihyppynouto: Noel on päässyt jotakuinkin yli metallitraumastaan ja noutaa taas metallia. Ei se sitä kovin innokkaasti tee, mutta hyppy pakottaa sen jonkin verran lisäämään vauhtia, niin ei näytä ihan niin pahalta kuin tasamaannoutona.

Tunnistusnouto: Videolla tosi hyvä, mutta tässä on nyt viime kokeen jälkeen ollut vähän epävarmuutta. Noel saattaa haistella kapulat moneen kertaan läpi ennen kuin nostaa oman. Kerran on tuonut vääränkin. Jos kapulat on ihan kiinni toisissaan tai niitä on tosi paljon, tekee hyvin, mutta kokeenomaisessa tulee välillä esille tuo epävarmuus.

Kaukot: Noelilta katosi vähän aikaa sitten kokonaan s-m-vaihto. Nyt se on kyllä palautunut, mutta kuten videollakin näkyy, niin Noel ottaa siinä takatassuilla ihan reilusti taaksepäin. Ja se tosiaan tekee sen, vaikka etäisyyttä olisi 20 metriä... Myöskään s-i vaihto ei ole niin siisti kuin haluaisin.

Ja tässä se video:


Kuvat on ottanut Veera.

2 kommenttia:

  1. Vau, kyllä sulla on todella taitava tokosheltti! Tällä hetkellä se, että omat voisi joskus osata jotain evl-juttuja tuntuu ihan absurdilta. :D Tsemppiä teille tuleviin kokeisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sheltti on kyllä oikeasti mainio tokokoira, mikäli vaan hermot on kunnossa!

      Poista