perjantai 22. elokuuta 2014

Kuulumisia pitkästä aikaa

Noel ja hänen ensimmäinen sertinsä 16.8.2014 :)
Kesä on ehtinyt mennä, eikä ole tullut tänne kirjoitettua. Kesällä on treenattu aika vähän, mutta on me sentään jotain tehty.

Alkuun agilitykuulumiset

Heinäkuussa päästiin kisaamaan ensimmäinen agilityrata, kun radalla ei ollut keinua. Noel kuitenkin ehti sujahtaa putkeen väärään päähän, joten samalla se oli myös meidän ensimmäinen hyl. Noelilla oli kiva vauhti ja olin ohjauksessa hieman myöhässä, jolloin se ehti lukita putken väärän pään. Tässä kohtaa ei auttanut enää mitkään ohjauset tai kutsumiset, kun se oli jo ehtinyt sen putken lukita, vaikkei se mitenkään lähellä vielä ollutkaan. Jatkettiin kuitenkin rata loppuun, eikä muita virheitä tullut. Loppu rata vaan oli yhtä kaaosta, kun rytmi meni sekaisin koiran tullessa väärästä päästä jatkamaan rataa. Noelilla oli kuitenkin luultavasti kivaa :D

Kisattiin myös hyppyradalla, joka oli melko vaikea, mutta selvittiin nollalla voittoon. Tämä rata oli kyllä siinä mielessä huonompi kuin ensimmäinen, että Noel oli jostain syystä lähdössä ihan tosi paineessa. En meinannut saada sitä istumaan ja se vilkuili joka suuntaan. Vauhtikin oli hitaampi kuin ensimmäisellä radalla.

Noelin isukki oli myös samoissa kisoissa ja niistä saatiin jonkilainen yhteiskuva. Kumpikin olisi varmaan mielummin ollut jossain muualla kuin yhteiskuvassa :P


Viikko sitten oli taas oman seuran agikisat ja tämän kesän suurin saavutus onkin se, että Noel nousi siellä 2-luokkaan! Meinasin jättää koko kisat väliin, mutta viimeisenä ilmopäivänä päätin kuitenkin katsoa, millaisia ratoja Henri Luomalalla on aiemmin ollut ja kas, hänen 1-luokan radoillaan ei yleensä ole keinua ollut. Niinpä ilmosin Noelin molemmille agiradoilla. Hyppyradalla en ilmoittanut, kun ajattelin, että kolme rataa saattaa olla Noelille liikaa. Tavoitteena kisoissa oli vaatimattomasti se, että jos siellä ei keinua ole, on molemmilta radoilta tultava nolla, koska tällaista tilaisuutta ei ihan heti huomenna tule uudestaan.

Ensimmäinen rata oli muuten melko helppo, mutta keppikulma hieman jännitti, koska sinne joutui tekemään valssin, eikä ne ole ihan vahvuuksiani... Yleensä ne osuu aina väärään kohtaan. Radat oli mukavan eteneviä, mutta ei kuitenkaan täysillä juostavaa pitkä suoraa. Itse jännitin ihan järkyttävän paljon, sillä paineet niihin nolliin oli kovat. Se todellakin näkyi radalla ja Noel oli epävarma ja hidas. Jännitin niin paljon, että tuntui etten pääse eteenpäin, jolloin Noelkin hidasti vauhtia. Kuitenkin Noel meni ihan kivasti, eikä vaikuttanut kovin ahdistuneelta.

Toinen rata oli ehkä vielä ensimmäistäkin helpompi. Kepit näyttää ihan kamalilta, kun jään "vähän" varmistelemaan niitä ja kävelen koiran vierellä. Tässä vaiheessa oli kuitenkin mielessä enää se, että kolme estettä jäljellä ja saadaan serti... Noelia todellisuudessa lähinnä häiritsee noin lähellä olo. Sillä on oikeasti varmat kepit, mutta aina kisoissa alkaa ahdistaa, että mitä jos se jättää ne kesken, vaikkei se koskaan tee niin...

Molemmat radat myös voitettiin melko ylivoimaisilla ajoilla, vaikka etenemät oli vain 3,97 ja 3,98 m/s. Aika isossa osassa oli varmasti hitaat kontaktit. Vapautin Noelin ennen pysähtymistä, mikä teki sen ehkä epävarmaksi, kun se ei oikein tiennyt, missä kohtaa se vapautus tulee.Tässä vielä videomateriaalia radoista:


Heinäkuun alussa käytiin kontaktiklinikalla, missä oli tarkoituksena tarttua Noelin keinuongelmaan. Siellä kuitenkin päädyttiin siihen, että ennen kuin aletaan treenata keinua, Noeliin pitää saada lisää intoa ja vauhtia. Nyt onkin pitkälti tehty vain vauhtitreeniä, mikä on kyllä toiminut. Noel on opetellut haukkumaan käskystä, eikä pääse esteille ennen kuin haukkuu. Itsekseen saan se jo helposti haukkumaan ja leikkimään. Ohjatuissa treeneissäkin haukkuminen jo onnistuu ja viime treeneissä myös lelupalkkaus. Haukkuminen saisi kuitenkin olla vielä röyhkeämpää ja lelupalkkaus pitäisi saada toimimaan myös hallissa, vaikka siellä on muitakin ihmisiä. Kisoissahan tämä vauhtitreeni ei vielä pahemmin näkynyt, mutta uskon ettei siihen auta muu kuin kokemuksen kartuttaminen kisoissa.

Eilen käytiin sitten treenaamassa keinua ensimmäisen kerran koko kesänä. Alussa kävelytin Noelin hihnassa kerran keinusta läpi, jotta se muistaisi mikä juttu se oikein olikaan, eikä luulisi sitä puomiksi. Aika äkkiä se palautui siitä ja alkoi haukkua ja leikkiä. Sitten tehtiin normaalia treeniä eli pieniä pätkiä ja paljon palkkaa. Yhdellä kerralla vaan juosutin sen täydestä vauhdista keinulle ja siitä jatkettiin rataa ilman välipalkkausta vielä muutaman esteen verran, jonka jälkeen palkka. Ja tämänkin jälkeen Noel pystyi vielä leikkimään. Ajattelin nyt jatkaa tällä metodilla, että keinua tehdään yhdellä treenikerralla vain yksi tai kaksi toistoa, jolloin Noel ei pääse ahdistumaan. Ensimmäinen toisto keinuahan menee yleensä hyvin ja sitten toistojen myötä se alkaa ahdistua. Miksi sen siis tarvitsisi tehdä keinua montaa toistoa peräkkäin, kun ei kisoissakaan tarvitse. Koitan nyt muuttaa omaa asennettani siten, että se keinu on vain yksi este muiden joukossa, joka mennään. Siitä ei tule palkkaa sen kummenkin kuin muistakaan esteistä. Koitan välttää tekemästä keinusta mitään numeroa, vaan se on vaan yksi este, joka koiran on mentävä, oli se sitten kivaa tai ei.

Tokokuulumiset

Tokoakaan ei olla paljoa treenattu kesällä. Mulla on tunne, että junnataan vaan paikallaan. Noelilla on tietyt liikkeet, mitkä se osaa, eikä varsinaisesti tarvitse niissä muuta kuin ylläpitotreeniä ja sitten on ne toivottomalta tuntuvat liikkeet, jotka ei vaan edisty. Meillä oli tarkoitus mennä elokuussa kokeeseen, mutta ei siinä olisi ollut mitään järkeä, kun olisi luultavasti tehty samat virheet kuin toukokuun kokeessakin.

Tänään ajeltiin Haukivuorelle vieraaseen paikkaan pitämään omat "möllit". Tässä on tulokset liikkeittäin. Niissä kyllä käy ilmi ne meidän kolme suurta ongelmakohtaa. (Lisäksi on tietysti joukko pienempiä ongelmia...) Pisteet on kaverin ihan omasta sääntökirjasta vetämiä.

Paikkamakuu 2min piilossa: 7,5 Noel meinasi ennakoida maahanmenon liikkurin käskystä, mitä se on nyt tehnyt jonkun verran. Olin jo sanomassa maa, kun tajusin, että se oli menossa maahan liikkurin käskystä. Huomautin ja se jäi istumaan. Varsinaisella käskyllä, se ei sitten mennytkään, kun oli kerrran huomautettu... Toisella käskyllä maahan. Noeliksi oli ihan hyvä. Jonkun verran levoton ja vilkuili ympärilleen, mutta omalla asteikollaan ihan hyvä, pahempaakin on nähty. Ylös nousi ekasta omasta käskystä.

Seuruu: 8 Oli myös Noeliksi ihan hyvä. Tällä hetkellä en parmpia pisteitä tavoittelekkaan. Toivon vaan tasaista suoritusta, missä kontakti pysyy ja paikka pitää edes enimmän osan ajasta. Taaksepäin askeleet oli huonot.

Liikkeestä istuminen: 0 Se meidän ensimmäinen akilleen kantapää. Kun seuruusta ei tule palkkaa, Noel ei istu. Ihan sama miten lyhyt seuraaminen tai miten hyvä sosiaalinen palkkaus. Tein vielä liikkeitten välissä pari istumista, mistä sosiaalinen palkka. Valmisteleva seuruu oli tosi hyvää ja annoin pienen rytmitysvun istumiseen, mutta kun ei, niin ei... Tein liikkeen uudelleen ja sitten istui, mikä nyt sekin on jo edistystä, koska toisinaan se ei istu vielä seitsemännelläkään toistolla ensimmäisestä käskystä... Kuitenkin jos liikkeestä istumista tekee siten, ettei pohjalla ole seuraamista, se onnistuu hyvinkin varmasti...

Luoksetulo: 5 Tämä on sitten se toinen ongelma. Tehtiin ihan omana sovelluksena. Stopit on alkaneet nyt onnistua siten, että palkkana stopista lähetän Noelin kiertämään taakseen jotakin. Ajattelin liittää tämän kisamaiseen luoksetuloon siten, että kierrettävä kohde on luoksetulon ensimmäinen merkki. (En tiedä fiksoituuko se ajan kanssa vaan entistä enemmän merkkeihin...) Noel ei meinannut millään tajuta, että merkkejäkin voi kiertää. Tein sille luoksetulosta stopin, joka oli ihan ok ja lähetin kiertämään sitä merkkiä. Tarvitsi kuitenkin useamman käskyn kiertoon ja oli aika hämmentynyt. Tarvitsee vielä paljon lisää toistoja. Maahanmeno ei nyt tehty ollenkaan, mutta treenataan siinä nyt nopeampaa tekniikkaa.

Ruutu: 5 Se kolmas ongelma. Välillä Noel tuntuu osaavan tämän ja tietää hyvin tarkkaan, mitä kuuluu tehdä ja välillä se esittää, ettei ole ikinä kuullutkaan mistään ruudusta. Selvästi vähempi treenaaminen näkyy tässä liikkeessä eniten. Noel tarvitsee toistoja vähintää joka toinen päivä muistaakseen ruudun. Silti epäilen, että se välillä vedättää minua ihan 6-0. Eihän se nyt voi vaan yht'äkkiä unohtaa omalla tutulla kentällä, että mikä se ruutu oli. Siitä on vaan kiva sinkoilla sinne tänne. Kaikesta huolimatta aion nyt vaan treenata ruutua vähintään sen joka toinen päivä ja vahvistaa oikeaa paikkaa. Noel tehotreenaa nyt kosketusalustaa (että oikeasti koskisi siihen, eikä menisi sen taakse, kuten merkille ja toisekseen saisi siihen vielä lisää intoa) ja koitetaan sillä palauttaa sille mieleen sitä oikeaa paikkaa.

Metalli: 5 Kilisi ja kolisi asfaltille, mutta Noel ei onneksi ottanut siitä nokkiinsa. Lähti hyvin ja nosti epäröimättä. Halusin palkita tästä, enkä ottanut loppuun saakka. Tämän takia arvosana 5. Uskon kuitenkin, että olisi tuonut loppuunkin asti, koska nosti niin varmasti.

Hypynouto: 10 Isolla kapulalla. Arpoi hieman ponnistuspaikkaa takaisin tullessa, muuten hyvä.

Tunnistusnouto: 10 Kun osui oman kohdalle, ei jäänyt varmistelemaan muita, vaan nosti varmasti ja palautti ripeästi.

Kauko-ohjaus: 8 Teki oikein hyvät ja ripeät vaihdot. Valitettavasti ehti tehdä väliin myös pari omaa vaihtoa... Tätä ongemaa ei olekkaan vähään aikaan ollut, eikä malttia ole tullut treenattua. Se pitää taas ottaa takaisin treeniohjelmistoon.

Kokonaisvaikutus: 9

Pisteitä tuli yhteensä 223p., mikä olisi pistettä vajaa 2-tulos.

Nyt on tähtäimessä lokakuun kisat. Ruutu ja luoksetulo ongelmiin mulla on nyt ajatusta, miten niitten treenaamista jatketaan, mutta tuolle istumis-ongelmalle mulla ei oikein ole ajatusta, miten sitä lähtisi työstämään... Ehkä lähden ketjuttamaan sitä istumista ensin jonkin muun liikkeen kuin seuraamisen perään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti